Noi, părinții, trecem momentan printr-o perioadă dificilă, cu multe provocări, pe care, cu siguranță, nu ne-am gândit că le vom trăi vreodată. Însă nici copiii noștri nu sunt imuni la situația actuală și pot avea momente în care să se simtă anxioși, tensionați sau neputincioși, deoarece cu toții avem zile mai puțin bune, nu-i așa?
În astfel de situații, copiii ar trebui să-și găsească refugiul în relația cu părinții lor, însă aceștia poate nu sunt întotdeauna pregătiți să facă față tumultului de emoții pe care un copil le resimte într-un moment în care anxietatea pune stăpânire pe el.
De aceea, m-am gândit să vă las câteva modalități practice de a depăși momentele anxioase sau tensionate, pe care le-am învățat și le-am găsit foarte utile în relația cu băieții mei.
1. Conectează și redirecționează
Conectează-te emoțional cu copilul tău și redirecționează-l spre o altă activitate atunci când observi că îi este prea greu, că devine anxios și dificil. Atunci când un copil este supărat, logica nu va funcționa, până când nu vom răspunde nevoilor sale emoționale. Noi numim această legătură emoțională „acordare“ și este modul în care ne conectăm profund cu o altă persoană și o facem să simtă că am empatizat cu ea. Când părintele și copilul sunt acordați unul cu celălalt, ei trăiesc o senzație de uniune și aceasta îi ajută pe copii să se simtă înțeleși, înainte de a încerca să rezolvăm problemele sau de a remedia situația, în mod logic.
2. Identifică adevăratul motiv
Încearcă mereu să identifici adevăratul motiv pentru care copilul tău se simte tensionat sau are un comportament neadecvat. Unele dintre cele mai bune conversații cu copiii au loc în timp ce se întâmplă altceva. Copiii sunt mult mai dispuși să împărtășească și să vorbească în timp ce construiesc ceva, se joacă sau merg cu mașina, decât atunci când te așezi în fața lor, îi privești drept în ochi și le ceri să fie deschiși. O altă abordare la care poți apela, în cazul în care nu vrea să vorbească, este să-i ceri să deseneze o imagine a evenimentului care l-a supărat.
3. Apelează la mișcare
Mișcați-vă atunci când o anumită situație devine prea tensionată. Dansați pe melodia preferată, ieșiți la o plimbare sau faceți orice altceva care disipează tensiunea. Noi, spre exemplu, avem o saltea pe care copiii pot sări atunci când furia e prea mare. Cercetările arată că atunci când ne schimbăm starea fizică, prin mișcare sau relaxare, ne putem schimba starea emoțională.
4. Lasă norii emoției să treacă
Învață-l pe copilul tău că sentimentele vin și pleacă. Trebuie să-i ajutăm pe copii să înțeleagă că norii emoțiilor pot (și vor) trece. Ei nu se vor simți triști, furioși, răniți sau singuri pentru totdeauna. Este un concept greu de înțeles de către copii, cel puțin la început. Când sunt răniți sau speriați, lor le este greu să-și imagineze că nu vor suferi mereu.
5. Fii atent la ce se întâmplă în interior
Una dintre cele mai bune metode de a începe orientarea copiilor către ce se află în interiorul lor este să-i înveți să-și examineze toate senzațiile, imaginile, sentimentele și gândurile care îi afectează. Acordând atenție senzațiilor fizice, de exemplu, un copil poate să învețe să recunoască tremurul din stomac ca indiciu de anxietate, dorința de a lovi, ca furie sau frustrare, umerii grei, ca tristețe etc. El poate identifica tensiunea din corpul lui, atunci când este nervos, apoi să învețe să-și relaxeze umerii și să respire adânc, pentru a se calma. Simpla recunoaștere a senzațiilor cum ar fi foamea, oboseala, emoția și proasta dispoziție poate să le ofere copiilor o mare înțelegere, și, în cele din urmă, puterea asupra propriilor sentimente.
Aceste sfaturi le veți găsi explicate mult mai pe larg de către Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson în cartea Creierul copilului tău, pe care v-o recomand cu toată căldura, pentru a avea o mai bună înțelegere despre modul în care se dezvoltă creierul copiilor noștri și despre cum îi putem ajuta în acest proces.